Termékeink

Sajtóközlemény

Kondenzációs szárító konténer fejlesztése a gyógy- és aromanövények gyors és hatékony szárításához

Innovatív és minden korábbinál megoldás született a gyógynövények és mezőgazdasági termények gyors, költség- és energiahatékony szárítására. Egyedi és speciális terméket dobott piacra közösen a magyarországi Barcs Metál Kft. és a horvátországi pitomačai Herbas.

A világ gyógy- és aromanövényeinek 99,5 százalékát hővezetéssel és magas hőmérsékleten szárítják, 45 Celsius fok felett. Ennek az eljárásnak azonban az a hátránya, hogy a gyógyászati és hasznos összetevők nagy része, több mint 45 százaléka elpárolog a növényekből. Ezért annak érdekében, hogy ezeknek az összetevőknek, köztük az igen értékes tiszta illóolajoknak csaknem a 100 százaléka megmaradjon, a növényeket jóval alacsonyabb hőfokon kell szárítani.

„Az új, közös projektnek köszönhetően sikerült kifejlesztenünk azt a módszert, hogy a szárítást végző kondenzációs konténer 18 és 25 fok között dolgozik. Ez megteremti a lehetőségét annak, hogy a szárítás után a növények csaknem száz százalékosan magukban tudják tartani azokat a hasznos anyagokat, illóanyagokat, amelyeket tartalmaznak. Itt megemlíteném a kamillát, a mentát, és még sok-sok száz növényt” – mondta a projektbemutatón Vladimir Hrvojić, a pitomačai Herbas d.o.o ügyvezető igazgatója.

A gyógy- és aromanövények gyors és hatékony alacsony nedvességtartalmú szárításához a beáramló levegőnek kellően száraznak kell lennie. Ha a levegő állapota ugyanis nem optimális, a szárítási folyamat túl sokáig tart, és a növények sem érik el a kívánt nedvességtartalmat. A most kifejlesztett kondenzációs szárítókonténer másik nagy előnye a rendkívül hatékony energiafelhasználása: mindösszesen 20, illetve 40 kilowatt energiára van szüksége. A tervezői emellett megteremtették a lehetőségét annak is, hogy a jövőben akár megújuló energiaforrásokkal is működhessen. A konténer elhelyezése és a folyamat elindítása nem kíván egyebet, csak egy áramforrást. Amennyiben ez nem megoldható, akkor ezt aggregátorral is lehet pótolni.

„Három éve indult az együttműködésünk, aminek a hatékonyságát mi sem mutatja jobban, hogy ez már a második közös fejlesztésű termékünk. A speciális szárítókonténer ötlete már évekkel ezelőtt megszületett a piaci igényekre reagálva, aztán már csak a megfelelő partnert, illetve pályázati konstrukciót kellett megkeresni hozzá. A kondenzációs rendszerű konténerhez egy lézervágó berendezés beszerzése is folyamatban van, amire azért van szükség, mert ebben a speciális eszközben olyan anyagok vannak beépítve, amelyeket hagyományos technológiával nem tudunk megmunkálni, illetve alakítani” – hangsúlyozta Fucskár László, a Barcs Metál Kft. ügyvezető igazgatója.

A kondenzációs eljárással történő szárítás szinte minden növénynél alkalmazható. A mobil növényszárító ráadásul bárhol használható, ami időt és pénzt takarít meg. Ahogy azt a szakemberek ígérik, összehasonlíthatatlanul jobb a hatékonysága, mint a jelenleg piacon kapható termékeknek.

A projekt a V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében kerül megvalósításra a B-Light konstrukcióban.

További információ:

https://www.facebook.com/barcsmetal